Guvernul României a decis miercuri suplimentarea cu 1,695 de milioane de lei a sprijinului bugetar de 50 de milioane de euro acordat deja de România Republicii Moldova, pentru consolidarea securității energetice.
Decizia a fost luată prin actualizarea Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022.
Potrivit Guvernului, suma provine ca urmare a reportării pentru anul 2023 a unui proiect dedicat consolidării capacității administrative a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fondurile aferente, urmând a fi dirijate către Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, sub formă de sprijin bugetar direct.
Totodată, potrivit aceluiași comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a analizat posibilitatea acordării unei contribuții voluntare către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) pentru refugiați în răspunsul la criză din Ucraina, din Fondul de asistență umanitară inclus în Plan.
De asemenea, în urma economiilor rezultate în urma implementării unor proiecte din Plan sau a finalizării sesiunilor de înscriere pentru acțiunile incluse în Fondul de mobilitate pentru experți, sumele economiste urmează să fie redistribuite către alte proiecte deja existente în Plan.
Capitala Republicii Moldova, Chișinău, dar și orașul Bălți, au rămas marți fără energie electrică din cauza atacurilor forțelor ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ca urmare a atacurilor, una dintre liniile electrice care asigură transportul de energie electrică din Ucraina spre Republica Moldova s-a deconectat de la sistemul moldovean.
În contextul întreruperii alimentării cu energie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această situație este cauzată de agresiunile Rusiei din Ucraina și a făcut din nou apel la încetarea conflictului.
„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația. Războiul trebuie oprit!”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.